Wie goed leest, goed leert

24 juli 2014 door Eos-redactie

Wie als zevenjarige moeilijk leert lezen, kampt als tiener vaak met een intelligentieachterstand.

Wie als zevenjarige moeilijk leert lezen, kampt als tiener vaak met een intelligentie- achterstand. Dat blijkt uit een grootschalige tweelingenstudie.

Onderzoekers van de University of Edinburgh en Kings's College London onderzochten 1.890 identieke tweelingen, die al hun hele leven opgevolgd worden voor de grootscheepse Twins Early Development Study. De onderzochte kinderen ondergingen leesvaardigheidtests toen ze zeven, negen, tien, twaalf en zestien jaar oud waren.

Aan de hand van een statische onderzoekstool ontdekten de wetenschappers dat een verschil in leesvaardigheid tussen tweelingen onderling ook een intelligentieverschil inhield op latere leeftijd. De minder leesvaardige helft van de tweeling legde zowel op het vlak van woordkennis als op redeneertests beduidend minder goede cijfers voor. De resultaten werden gepubliceerd in het vakblad Child Development.

Educatief belang

De onderzoekers benadrukken dat er dus een belangrijke rol is weggelegd voor lesgevers. ‘Kinderen die niet genoeg begeleiding krijgen bij het leren lezen, zullen daardoor ook belangrijke leesaspecten missen die hun intelligentie mee vormgeven’, zo zegt psycholoog Stuart Ritchie (University of Edinburgh), die aan de studie meewerkte.

Ten slotte is het ook opvallend dat er überhaupt zulke merkbare verschillen kunnen zijn tussen identieke tweelingen onderling. Beide kinderen bezitten immers dezelfde genen en hebben dezelfde thuissituatie. Er moeten dus specifieke ervaringen in het spel zijn, ervaringen die ze niet delen. Die kunnen zich bijvoorbeeld voordoen doordat ze met andere vrienden omgaan, of van andere leerkrachten les krijgen. (adw)