Word je eenzaam van internet?

16 oktober 2014 door Eos-redactie

Er verspreiden zich allerlei mythen met betrekking tot het internetgebruik. Wat is daarvan waar en wat is pure onzin?

Een leven zonder digitale media kunnen we ons amper nog voorstellen. En zo snel als de technologische ontwikkelingen elkaar opvolgen, verspreiden zich ook allerlei mythen met betrekking tot het internetgebruik. Wat is daarvan waar en wat is pure onzin? Wetenschappers van de Universiteit van Linz (Oostenrijk) hebben de uitkomsten van diverse onderzoeken bijeengebracht. Een overzicht van de belangrijkste bevindingen:

Worden we van internetten eenzaam?

Nee! Daar zijn geen duidelijke aanwijzingen voor. De uitkomsten van longitudinale onderzoeken doen zelfs vermoeden dat geregeld surfen een positief effect heeft op ons sociale leven.

Vermindert internet ons politieke engagement?

Er wordt wel beweerd dat mensen die veel achter de computer zitten zich minder betrokken voelen bij politieke kwesties. Maar dat kunnen we zo simpel niet stellen. Uit sommige studies blijkt juist het tegendeel. Maar pas op: het is nog steeds onduidelijk wat oorzaak is en wat gevolg. Misschien schrijven politiek actieve mensen gewoon meer e-mails.

Worden we ongelukkig van regelmatig surfen?

Er is inderdaad een – zij het statistisch zwakke – correlatie gevonden tussen die twee zaken. Maar het kan ook zijn dat ongelukkige mensen simpelweg meer tijd achter de computer doorbrengen.

Leiden digitale media tot overgewicht?

Er lijkt enig verband te bestaan tussen veel tv-kijken en overgewicht, maar voor het spelen van computergames is een dergelijke correlatie niet aangetoond. En ook hier geldt dat het gaat om statistisch zwakke correlaties die niets zeggen over oorzaak en gevolg.

Helpt internet bij het leren?

Ja! Uit experimenten is gebleken dat scholieren beter leren wanneer ze gebruikmaken van internet – maar alleen wanneer ze tijdens het surfen met anderen kunnen communiceren en ze begeleiding krijgen van docenten. Het beste werkt een combinatie van cyberleren en klassiek onderwijs. Ook educatieve computergames blijken effectief te zijn.

Meer weten over de invloed van internet en nieuwe media? Het nieuwe nummer van Psyche&Brein wijdt er een dossier aan, met onder meer artikels over het ‘Google-geheugen’ en Facebookverslaving.