Psyche & Brein

Zo houd je je goede voornemens wel vol

Goede voornemens: we houden ze even vol, maar na een tijdje zijn we ze alweer vergeten. Met deze tips lukt het wel.

1. Geloof in jezelf

Wees ervan overtuigd dat je zelf in staat bent om je doel te bereiken. In de psychologie wordt dat geloof in het eigen kunnen de self-efficacy expectancy genoemdGeloof je op voorhand al niet dat het gaat lukken, dan wordt het heel moeilijk om je goede voornemen waar te maken.

2. Streef alleen je eigen goede voornemens na

Als je gezwicht bent voor de aanmaningen van je partner of iemand anders, laat de intentie vaak te wensen over. Het is beter om zelf doelstellingen te bepalen, want die zijn in overeenstemming met je eigen waarden. Psychologen spreken in dat geval van self-concordance. Uit onderzoek blijkt dat zelfs een motivatietraining slechts een zwakke tot matige invloed heeft op je gedrag.

3. Stel een concreet actieplan op

Wanneer, waar en hoe ga je het goede voornemen uitvoeren? Met een concreet plan wordt het makkelijke om je goede voornemen ook echt te verwezenlijken.

4. Maak gebruik van een 'als..., dan…'-plan

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar een 'als…, dan…'-plan is een succesvolle methode om je gedrag te veranderen. Bijvoorbeeld: je neemt je voor om vaker met de fiets naar het werk te gaan als het niet te hard waait of regent. ‘Als…’ dient als prikkel en geeft de impuls aan het gedrag dat je jezelf hebt voorgenomen. Met andere woorden: zo’n plan herinnert je op het juiste moment aan het goede voornemen. Op die manier slaag je er beter in om je voornemen ook echt in daden om te zetten.

5. Verander je routine

Sta je iedere dag voor dezelfde situatie? Dan is het makkelijker om terug te vallen in je oude gewoontes. Door veranderingen aan te brengen in de omstandigheden, kun je het gewenste effect uitlokken. Bijvoorbeeld: haal je de auto automatisch iedere dag uit je garage? Dan is lastig om daar verandering in te brengen. Staat je auto daarentegen altijd op een andere plek geparkeerd, dan is het makkelijker om toch op de fiets te springen.

6. Lukt het echt niet? Verander je plan

Blijken je streefdoelen onrealistisch en lukt het niet om ze te behalen? Voel je niet schuldig, maar pas je doelen aan. Kies bijvoorbeeld voor een sport die beter bij je past of stel een realistischer plan op.