Aardse dampkring bevatte ooit 250 maal zoveel CO2 als nu

25 september 2013 door Govert Schilling

3,8 miljard jaar geleden bevatte onze dampkring geleden 250 maal zo veel koolstofdioxide als nu het geval is.

Volgens een team van Franse en Amerikaanse geofysici bevatte de dampkring van de aarde 3,8 miljard jaar geleden 250 maal zo veel kooldioxide (CO2) als nu het geval is. 2,5 miljard jaar geleden zou het CO2-gehalte zijn afgenomen tot 25 maal het huidige niveau. Al die tijd bevatte de aardatmosfeer ongeveer duizend maal zoveel methaangas als nu.

Alleen met deze 'aannames' kan verklaard worden waarom de jonge aarde niet compleet bevroren was. De zon was een paar miljard jaar geleden namelijk aanzienlijk zwakker en koeler dan tegenwoordig. Toch blijkt uit geologisch onderzoek dat er in die lang vervlogen tijden gewoon vloeibaar water aan het aardoppervlak voorkwam. Het feit dat de aarde kennelijk relatief 'warm' was terwijl de zon juist veel zwakker was, wordt de Faint Young Sun Paradox genoemd.

De onderzoekers denken dat de paradox alleen op te lossen is wanneer er in de aardse dampkring vroeger veel meer broeikasgassen voorkwamen dan nu. Andere mogelijke verklaringen blijken niet of onvoldoende te werken, zo stellen ze in een artikel in Journal of Geophysical Research - Atmospheres.