André Kuipers by night

12 april 2012 door Eos-redactie

André Kuipers stuurt dezer dagen prachtige nachtkiekjes gemaakt vanuit het internationale ruimtestation ISS richting aarde.

André Kuipers stuurt dezer dagen prachtige nachtkiekjes gemaakt vanuit het internationale ruimtestation ISS richting aarde.

Het ISS vliegt in een baan om de aarde met een snelheid van acht kilometer per seconde. Met zulke snelheden is het gebruik van een statief om goede, lang belichte nachtfoto's te maken geen optie. Want zelfs als de camera perfect stil hangt, beweegt het ISS nog veel te snel om een scherpe foto van de verlichte steden op aarde te maken. Om astronauten te helpen betere foto's te nemen, ontwikkelde ESA in samenwerking met het Nederlandse bedrijf Cosine een gemotoriseerd statief (tripod). Deze zogenaamde 'NightPod' compenseert de bewegingen van het ruimtestation tijdens het maken van een foto. Daarvoor volgt NightPod enkele specifieke punten op het aardoppervlak, zodat het onderwerp van de foto in het midden blijft tijdens het nemen van de foto. Zo zorgt NightPod ervoor dat de foto scherp is. De eerste nachtfoto's van aardse steden, gemaakt met NightPod, stromen inmiddels binnen en zijn onder andere te bewonderen op de Flickr-pagina van André Kuipers. (ee)

Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag




Het ISS boven nachtelijk Europa. De zon verlicht het ruimtestation.


Athene


Londen


Napels, met de Vesuvius als dreigend zwart gat in het midden


Noord-Ierland


Wolgograd, heel herkenbare hoefijzervorm


Melbourne, Australië


De NightPod maakt het mogelijk nachtfoto’s te kieken vanuit het ISS