Eerste 'menselijke satelliet’ overleden

28 december 2017 door SST

In 1984 maakte de Amerikaan Bruce McCandless zich als eerste astronaut ooit helemaal los van een ruimtevaartuig.

 

Bruce McCandless tijdens zijn ruimtewandeling. (Foto's: NASA)

Tijdens een ‘ongebonden’ ruimtewandeling maken astronauten een klein uitje rondom hun ruimtevaarttuig, hierbij geholpen door een jetpack om volkomen onafhankelijk doorheen de lege ruimte te zweven – de Amerikanen spreken ook wel van een manned maneuvring unit, otfewel MMU.

De Amerikaanse astronaut Bruce McCandless was 46 jaar oud toen hij in 1984 voor het eerst zo’n kunststukje uitvoerde. Bijna twintig jaar dus nadat de Russische kosmonaut Aleksej Leonov de allereerste ruimtewandeling had uitgevoerd – het grote verschil was natuurlijk dat Leonov middels een leeflijn fysiek verbonden bleef aan de Vostok-capsule. Omdat dit bij McCandless niet zo was, wordt hij weleens de eerste menselijke satelliet genoemd.

De Amerikaan vloog een honderdtal meter ver met zijn jetpack, om daarna weer terug te keren naar de veilige omgeving van de Space Shuttle. De iconische foto’s van zijn ruimte-uitstapje inspireerden zodanig veel Amerikanen dat de NASA de krachttoer weleens vergeleek met de landing op de maan. Tijdens die historische speelde McCandless trouwens ook een hoofdrol: hij was immers verantwoordelijk voor de vluchtcontrole. Zijn stem werd zo, tezamen met die van Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins, onderdeel van ons collectieve geheugen.

Bruce McCandless overleed eerder deze week op 80-jarige leeftijd.