Europese missie naar Mars gelanceerd

14 maart 2016 door Eos-redactie

Het gezamenlijk project van het European Space Agency (ESA) en de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos bestaat uit een sonde en lander die de gassen in de atmosfeer van de rode planeet in kaart moeten brengen.

ESA’s ExoMars programma 2016 is om 10.31 uur aan zijn reis naar Mars begonnen. Het gezamenlijk project van het European Space Agency (ESA) en de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos bestaat uit een sonde en lander die de gassen in de atmosfeer van de rode planeet in kaart moeten brengen.

Het ExoMars programma bestaat uit de Trace Gas Orbiter (TGO) en de Schiaparelli. Zij zullen in totaal zeven maanden onderweg zijn voordat ze de rode planeet bereiken. Na aankomst moet vooral de TGO op zoek gaan naar gassen zoals methaan. Dat methaangas is frappant omwille van de mogelijke biologische oorsprong. Vijf jaar lang zal de Orbiter metingen uitvoeren terwijl hij in een baan om Mars zweeft.

Het tweede voertuig van ExoMars zal afdalen naar het oppervlak van Mars om daar nieuwe technieken uit te testen. Die moeten de uitdagingen van een landing voor de toekomstige InSight-missie van NASA verduidelijken.

De twee voertuigen zullen informatie verzamelen om de slaagkans van de toekomstige missie in 2018 te vergroten. Bovendien willen wetenschappers met behulp van het ExoMars programma aantonen of er al dan niet leven bestond op de buitenaardse planeet. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zijn we hoogstwaarschijnlijk nog steeds niet alleen in het universum. (aw)