InSight ontvouwt zonnepanelen (en maakt kiekjes van nieuwe thuis)

Het team dat marslander Insight van op aarde volgt, kan weer wat geruster slapen. Na een succesvolle landing ontvouwde de marsrobot ook probleemloos de zonnepanelen die hem van stroom zullen voorzien. 

Op Mars is het zonlicht veel minder sterk dan op aarde, omdat de planeet zich verder van de zon bevindt. Maar de marsrobot heeft niet veel zonne-energie nodig om te functioneren. De twee meter brede zonnepanelen oogsten op een heldere dag ongeveer 600-700 Watt, net voldoende om een keukenrobot te laten draaien, maar meer dan genoeg voor zijn operaties op mars. Zelfs als de panelen bevuild raken met stof (wat zeer waarschijnlijk is) en daardoor tot een derde minder energie produceren, moet de batterij van de marslander nog elke dag gevuld raken.

Morgen begint een nieuw veelbelovend hoofdstuk voor InSight. Dan rolt de robot de instrumenten uit waarmee hij de bodem van de rode planeet zal onderzoeken. Zo zal de robot zijn robotische arm testen. Insight stuurde ook al foto’s door van zijn omgeving. Het zijn niet zomaar vakantiekiekjes. De ingenieurs die de robot van op aarde volgen, zullen de foto’s gebruiken om te bepalen waar de marslander in de komende drie maanden de instrumenten die hij aan boord heeft zal plaatsen. Ondertussen gebruikt de robot ook verschillende sensoren om de weersomstandigheden bij zijn nieuwe thuis te communiceren met de aarde.