Magnetisch veld van de zon keert om

31 december 2013 door Eos-redactie

Het magnetisch veld van de zon heeft zich deze week volledig omgekeerd. De noordpool van de zon is nu de zuidpool en andersom.

Het magnetisch veld van de zon heeft zich deze week volledig omgekeerd. De noordpool is er nu de zuidpool en andersom. Dit opmerkelijke fenomeen vindt om de elf jaar plaats.

Een poolomkering gebeurt niet uit het niets: de magnetische polen verzwakken langzaam tot nul, om uiteindelijk omgekeerd weer op te duiken. Zonnefysicus Todd Hoeksema van de Stanford-universiteit had op deze manier begin augustus al kunnen voorspellen dat de omkering van de magnetische velden binnen enkele maanden zou plaatsvinden.

Het domein van de magnetische invloed van de zon gaat volgens NASA miljarden kilometer verder dan de dwergplaneet Pluto: nog een stuk verder dan de onbemande ruimtesondes Voyager I en II, bijna tot aan de interstellaire ruimte.

Hier op aarde zullen we wellicht, net als overal in het zonnestelsel, wat stormachtig ruimteweer meemaken. Verhoogde zonnevlammen kunnen dan weer zorgen voor bepaalde radioactieve deeltjes op aarde. Dit verschijnsel is door ons te zien in de vorm van noorderlicht.

Ook het magnetisch veld van de aarde zou regelmatig omkeren. Dit gebeurt iets minder vaak dan bij de zon: een keer om de 200.000 of 300.000 jaar. Gebeurt deze omkering binnenkort weer, dan zal de pijl van uw kompas na een tijdje niet meer naar het noorden wijzen, maar naar het zuiden. (at)

De NASA maakte een weergave van de positie van de magnetische velden in de zon tussen januari 1997 en december 2013.