Muis wordt astronaut

28 mei 2015 door Eos-redactie

Drie muizen hebben drie maanden in het Internationaal Ruimtestation doorgebracht om te zien wat gewichtloosheid doet met hun huid.

Drie muizen hebben drie maanden in het Internationaal Ruimtestation doorgebracht om te zien wat gewichtloosheid doet met hun huid. Die blijkt dunner te worden en ook de haargroei raakt verstoord.

Betty Nusgens van de universiteit van Luik stuurde zes muizen op een ruimtereis. De diertjes zouden 91 dagen in gewichtloosheid doorbrengen. Dat lukte overigens maar voor de helft van hen: drie ‘astromuizen’ legden het loodje voor ze de terugreis naar de aarde aanvatten. Tezelfdertijd werden zes andere muizen in eenzelfde soort kooi gestopt en aan hetzelfde regime onderworpen, maar dan op aarde.

Zo kon Nusgens precies zien wat gewichtloosheid met haar proefdieren deed. En dan met name met hun huid – een orgaan waarop de impact van ruimtereizen nog nauwelijks is onderzocht. De huid van de teruggekeerde muisjes bleek dunner te zijn geworden. Bovendien waren hun haarfollikels – waaruit nieuwe haartjes groeien – veranderd, en ook de spiertjes in hun huid waren gewijzigd. De follikels bevonden zich in de actieve groeifase, terwijl ze normaal gezien in rust hadden moeten zijn. De bevindingen kunnen belangrijk zijn voor astronauten. Al geeft Nusgens in het vakblad npj Microgravity zelf toe dat ze haar conclusies moest baseren op een wel érg kleine groep van proefdiertjes. (lg)