Pluto is 10 jaar planeet af

22 augustus 2016 door RV

Laat een willekeurig persoon een planeet noemen en de kans is groot dat zijn naam valt: Pluto. Die status van planeet is hij sinds 24 augustus 2006 kwijt.

Laat een willekeurig persoon een planeet noemen en de kans is groot dat zijn naam valt: Pluto. Die status van planeet is hij sinds 24 augustus 2006 kwijt.

Hele generaties zijn opgegroeid met de ‘negende planeet’, die sinds zijn ontdekking in 1930 amper te onderscheiden is van een speldenprik. De krantenkoppen uit die tijd maakten melding van een koud en enorm groot object.

Koud is Pluto zeker. Maar groot is hij allerminst, zo bleek al snel. Ook zijn status van planeet heeft Pluto sinds 2006 verloren. De dwergplaneet, zoals hij sindsdien heet, voldoet niet aan een van de drie criteria voor planeten: hij heeft de omgeving van zijn baan niet schoongeveegd. Aan de twee andere criteria voldoet Pluto wél: door zijn eigen zwaartekracht is hij rond, en hij draait in een baan om de zon.

Sinds in de jaren 1980 de Voyager 2 de twee buitenste gasreuzen Uranus en Neptunus bezocht, was Pluto de enige overgebleven ‘planeet’ waarvan we geen idee hebben hoe hij eruit ziet. Telescopen lieten tientallen jaren lang alleen maar een puntje zien. Dat komt niet alleen omdat Pluto de verste ‘planeet’ is, maar omdat hij zo klein is. De dwergplaneet is kleiner dan de maan. Via de Hubble Space Telescope zijn foto’s gemaakt die alleen een schijfje met lichte en donkere vlekken laten zien.

Dat veranderde vorige jaar, toen de New Horizons-sonde een scheervlucht langs Pluto maakte en daarbij de scherpste foto’s ooit naar de aarde zond. Op de nieuwste foto's van de verre, koude dwergplaneet Pluto zijn details van minder dan honderd meter groot te zien.