Ruimtesonde Juno bereikt eerste keerpunt

01 augustus 2016 door EE

Vijf jaar na haar lancering, en een maand nadat zij in een omloopbaan om de planeet Jupiter terechtkwam, bereikte de Amerikaans ruimtesonde Juno haar eerste keerpunt.

Vijf jaar na haar lancering, en een maand nadat zij in een omloopbaan om de planeet Jupiter terechtkwam, bereikte de Amerikaans ruimtesonde Juno zondag 31 juli haar eerste keerpunt.

Het verste punt van haar huidige omloopbaan – het zogeheten ‘apojovium’ – is ruim 8 miljoen kilometer van de planeet verwijderd. Nu valt de ruimtesonde terug om eind augustus op een afstand van slechts 4200 kilometer langs de wolkentoppen van Jupiter te scheren.

Juno is momenteel bezig aan de eerste van twee lange ‘warmlooprondjes’ die elk ruim vijftig dagen in beslag nemen. Hierna zal de ruimtesonde haar raketmotor opstarten om de definitieve, veel kortere omloopbaan te kunnen bereiken van waaruit zij haar wetenschappelijke onderzoek zal verrichten.

Tijdens de eerste scheervlucht langs Jupiter, op 27 augustus a.s., zal Juno proefmetingen gaan doen. Vooralsnog zijn al haar meetinstrumenten, die onder meer de atmosfeer van de grote planeet gaan onderzoeken, in goede staat.