Ruimtetelescoop Kepler weer volledig operationeel
25 april 2016 door Govert SchillingEerder deze maand zette Kepler zichzelf in de 'emergency mode'.
Na een dagenlange storing is de Amerikaanse ruimtetelescoop Kepler sinds vrijdag 22 april weer volledig operationeel. Eerder deze maand zette Kepler zichzelf in de 'emergency mode'.
De oorzaak van de storing is nog steeds niet achterhaald, maar door alle boordcomputers te resetten is het probleem verholpen. Het wetenschappelijk programma van Kepler - de speurtocht naar planeten bij andere sterren - is weer hervat.
Iets later dan normaal begint Kepler nu aan een meetcampagne waarbij gezocht wordt naar planeten via de microlenstechniek. Daartoe is de ruimtetelescoop op het centrum van ons Melkwegstelsel gericht. Het licht van een ster in het Melkwegcentrum kan tijdelijk versterkt worden door de zwaartekracht van een dichterbij gelegen ster die exact tussen de verre ster en de aarde door beweegt - de zogeheten zwaartekrachtlenswerking. Wanneer er rond de lens-ster planeten bewegen, kunnen die kortstondige helderheidspieken veroorzaken in het licht van de achtergrondster.
Voor deze campagne, die tot 1 juli duurt, werkt Kepler nauw samen met telescopen op de grond. De ruimtetelescoop draait in een baan om de zon, op grote afstand van de aarde.