Tsjeljabinsk-meteoriet was al eens gesmolten

27 augustus 2013 door Govert Schilling

De grote meteoriet die in februari neerkwam bij de Russische stad Tsjeljabinsk is lang geleden al eens sterk verhit en deels gesmolten geweest.

De grote meteoriet die op 15 februari neerkwam bij de Russische stad Tsjeljabinsk is lang geleden al eens sterk verhit en deels gesmolten geweest. Dat blijkt uit onderzoek aan de fragmenten die na de inslag zijn verzameld.

De donkerste meteorietfragmenten vertonen sporen van smelt die dateren van lang vóór de inslag, zo melden onderzoekers van het Russische Instituut voor Geologie en Mineralogie in Novosibirsk vandaag op de Goldschmidt-conferentie van de European Association of Geochemistry in Florence, Italië.

Het oorspronkelijk ongeveer 17 meter grote rotsblok was een zogeheten LL5-chondriet. Veel andere meteorieten die tot deze klasse behoren vertonen vergelijkbare oude smeltsporen. Dat doet vermoeden dat het brokstukken zijn van een groter hemellichaam dat ooit in botsing is gekomen met een ander rotsblok, of dat ze ooit op zeer kleine afstand langs de zon hebben bewogen.

Blogposts op Scilogs.be over deze meteoriet: van astronoom Vincent Van Eylen en geoloog Manuel Sintubin.