Podcast

Zijn wij alleen in het heelal?

Bestaat er buitenaards leven? In sciencefictionfilms en -strips zeer zeker wel, en die aliens willen dan het liefst de aarde koloniseren en ons onderwerpen of uitroeien. Maar ook de wetenschap neemt buitenaards leven serieus. Waar zoeken ruimtemissies naar leven, en hoe doen ze dat? Eos-redacteur Ilse Boeren verdiepte zich in het thema en vertelt er in deze podcast alles over aan collega Liesbeth Gijsel.

In deze podcast kom je onder meer te weten …

  • … of groene intelligente wezens ons echt zullen komen onderwerpen
  • … dat Belgische wetenschappers hier een verre exoplaneet nabouwen om er te experimenteren met bacteriën en leven
  • … welke vier factoren essentieel zijn om van leven te kunnen spreken
  • … dat water niet per se nodig is om leven te doen ontstaan (maar dat het wel helpt)
  • … dat je het woord ufo uit je woordenboek moet schrappen en vervangen door uap
  • … dat de NASA ufo’s serieus neemt

Opmerking bij de podcast: Isotopen zijn natuurlijk atomen van hetzelfde chemische element, waarin het aantal neutronen verschilt, niet het aantal elektronen. Dat was een verspreking.

Meer weten over het UFO-meldpunt? Kijk op ufomeldpunt.be

Zou buitenaards leven voor of achter ons staan qua technologie?

Lees hier het antwoord

Gerelateerde artikels

Drie vrouwelijke pioniers die over het hoofd werden gezien
Podcast

Drie vrouwelijke pioniers die over het hoofd werden gezien

De ontdekster van het coronavirus was een vrouw, net zoals de eerste klimaatwetenschapper en de persoon die de Amerikaanse achterstand in de space race met Rusland dichtte. Wetenschapsjournaliste en deeltjesfysicus Margriet van der Heijden schreef er een boek over: “Ongekend”. In deze aflevering vertelt ze het verhaal van wetenschapsheldinnen June Almeida, Eunice Foote en Mary Sherman Morgan.

Lynn Margulis: niet vechten, maar samenwerken was cruciaal voor evolutie
Podcast

Lynn Margulis: niet vechten, maar samenwerken was cruciaal voor evolutie

Biologe Lynn Margulis veranderde onze kijk op de vroege evolutie radicaal. In 1967 kwam ze met de revolutionaire stelling dat niet competitie, maar samenwerking tussen verschillende micro-organismen de evolutie naar complexe organismen mogelijk maakte. Genetisch genealoog vertelt Maarten Larmuseau vertelt in deze aflevering over de geniale, maar ook omstreden, biologe.

Émilie de Châtelet: briljant wetenschapper en mode-icoon
Podcast

Émilie de Châtelet: briljant wetenschapper en mode-icoon

Émilie du Châtelet bewees, zeer ongewoon voor die tijd, dat een vrouw in een praaljurk net zo goed een wetenschappelijk genie kan zijn. Natuurkundige Frank Verstraeten en verhalenverteller Céline Broeckaert vertellen in deze aflevering van Wetenschapsheldinnen over het leven en werk van Émilie du Châtelet. Je zal merken dat ze hun adoratie voor Émilie moeilijk kunnen verstoppen.