In 5 minuten van onkraakbaar naar gehackt

12 augustus 2014 door Eos-redactie

Een hacker is erin geslaagd om de Blackphone te kraken. Nochtans moet dat toestel 100 procent veilig en spionagevrij zijn.

Een hacker is erin geslaagd om de Blackphone te kraken. Nochtans moet dat toestel 100 procent veilig en spionagevrij zijn.

In het zomernummer van Eos kunt u lezen dat het Zwitserse bedrijf SGP Technologies een ultraveilige ‘Blackphone’ op de markt brengt (‘De terugkeer naar privacy’, Eos 7/8, 2014, pag. 96). Die Blackphone wendt speciale beveiligingssoftware aan om de privacy van de gebruikers te garanderen. Zo moet het toestel bijvoorbeeld mogelijke afluisterpraktijken van NSA pareren.

Toch zitten er hiaten in het ontwerp van de Blackphone. Want op ’s wereld grootste hackersbeurs Def Con slaagde een hacker erin om het toestel binnen vijf minuten te kraken. Het gaat om een Blackphone-uitvoering van Android 4.4.2. SGP Technologies heeft al erkend dat het toestel gehackt is en is momenteel druk in de weer om de kwetsbaarheden in het systeem op te lossen. Het Nederlandse KPN, het moederbedrijf van BASE, plant om de Blackphone dit najaar bij ons op de markt te brengen.

Op de hackersbeurs Def Con in Las Vegas (VS) komen hackers, geheime diensten, agenten, beveiligingsspecialisten en journalisten jaarlijks samen. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van computerbeveiliging worden er voorgesteld en uitgetest. (adw)