Airco kan naast frisse lucht ook brandstof maken

Ventilatiesystemen en airco’s zijn doorgaans energieverslindende apparaten. Maar als ze naast de lucht verversen en koelen er ook CO2 uithalen, verschrompelt hun impact op milieu en klimaat.

Om het broeikasgas CO2 uit de lucht te halen, moeten enorme hoeveelheden lucht doorheen grote filterinstallaties worden gejaagd. Dit komt natuurlijk door de bijzonder kleine concentratie van CO2 in de lucht – die is niet groter dan 0,038 procent. Zulke grote installaties zijn echter duur, en bovendien vreten ze energie, die momenteel nog verre van hernieuwbaar is.

Maar als we nu eens de bestaande apparatuur die lucht aanzuigt gebruiken om de CO2 eruit te halen, dachten Duitse wetenschappers? Zo kan het afvangen van het broeikasgas worden gedecentraliseerd, en gekoppeld aan een eveneens decentrale productie van (synthetische) koolwaterstoffen – brandstof dus. De onderzoekers keken meteen naar de airco- en ventilatiesystemen die in zowat elk gebouw waar veel mensen te vinden zijn, en ook in steeds meer huizen worden geïnstalleerd.

De Duitsers wetenschappers deden (samen met Canadese collega’s overigens) het (denk)werk. Voor Duitsland berekenden ze hoeveel brandstof het gezamenlijke ventilatie- en aircopark van grote gebouwen zou kunnen opleveren. Voor alle supermarktvestigingen van de drie grootste ketens in Duitsland kwamen ze zo uit op een productie gelijk aan 30 procent van het jaarlijkse kerosineverbruik (voor o.a. vliegtuigen). Best indrukwekkend, al geven ze meteen toe dat zelfs als alle airco’s in Duitsland brandstof uit CO2 zouden produceren, dit nog niet voldoende zou zijn om te voldoen aan het totale landelijke verbruik.

De onderzoekers willen naar eigen zeggen vooral aantonen wat het potentieel is van de decentrale productie van synthetische brandstof uit CO2, via airconditioningssystemen. Natuurlijk zijn er nog tal van technische innovaties en andere ontwikkelingen nodig vooraleer airco’s daartoe in staat zijn – het afvangen van CO2 uit de lucht en de omzetting naar koolwaterstoffen kost veel elektrische energie, die absoluut hernieuwbaar moet zijn. Maar de wetenschappers nemen alvast zelf de handschoen op. Op dit moment werken ze aan een aircosysteem dat elk uur 1,25 kilogram CO2 uit de lucht kan halen – en daarnaast de binnenlucht gezond en koel houdt.