Asfalt met vleugje frituurolie

26 februari 2014 door Eos-redactie

Amerikaanse onderzoekers vinden manier om aardolie in asfalt te vervangen door gebruikte frituurolie uit restaurantkeukens.

In asfalt zit aardolie. Aan de Washington State University hebben onderzoekers een manier gevonden om dat onderdeel te vervangen door gebruikte frituurolie uit restaurantkeukens.

Waarschijnlijk deze zomer al komt er in Washington een testbaan waarbij de gewone aardolie nodig voor asfalt werd vervangen door plantaardige olie uit restaurants. Asfalt bestaat uit steenslag of grind, zand en vulstof dat aan elkaar blijft hangen door bitumen, een visceuze vloeistof die overblijft nadat uit aardolie alle bestanddelen voor benzine, diesel of plastic zijn weggehaald. Restafval dus dat als bindmiddel dienst doet. Toch wordt het goedje minder aantrekkelijk door onder meer de stijgende olieprijzen. Elk jaar is er in de VS alleen 30 miljoen ton bitumen nodig.

Restaurants gooien geregeld hun gebruikte frituurolie weg. Haifang Wen van de Washington State University gebruikt dat afvalproduct nu als bindmiddel voor zijn wegbedekking. Aan het nieuwe asfaltrecept werd 4 jaar gewerkt. Het is niet alleen goedkoper maar ook milieuvriendelijker door de lage energiekost. Dit nieuwe bio-asfalt wordt namelijk bij een lagere temperatuur gegoten. Nog een voordeel volgens Wen, al is het miniem, is dat bio-asfalt beter ruikt: 'Soms kan je zelfs ruiken wat het restaurant aan het frituren was.' (tn)