Biometrisch boarden

11 maart 2019 door CVL

De luchthaven van Schiphol test gezichtsherkenning om het boarden sneller te doen verlopen.

Reizigers die vanuit Schiphol vliegen, kunnen voortaan hun gezicht laten scannen als controle voor het boarden. Het gaat om een testproject dat voorlopig enkel openstaat voor wie met de Aziatische luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific reist. Deelname aan de test, die nog tot eind dit jaar loopt, is vrijwillig.

Bij een registratiepunt in de vertrekhal wordt een gezichtsscan gemaakt, samen met scans van het paspoort en de instapkaart van de passagier. Een tweede en laatste gezichtsscan volgt pas bij de gate. De passagier kan dan boarden zonder zijn of haar paspoort en boardingpass meerdere keren te hoeven tonen. De biometrische gegevens worden 24 uur na de registratie gewist. Tot die tijd worden ze versleuteld opgeslagen in het Seamless Flow Platform dat bij Schiphol in beheer is. Schiphol deelt details op het paspoort en de foto van het gezicht met de Nederlandse staatsveiligheidsdienst de Koninklijke Marechaussee.

Later wil de luchthaven ook de paspoortcontrole na de bagagecheck vervangen door gezichtsherkenning

Met de proef willen Schiphol en Cathay nagaan of gezichtsherkenningstechnologie voldoende snel, efficiënt en betrouwbaar is om als standaard incheckmethode door te gaan. Voorlopig verwachten de beide partijen nog geen tijdwinst. Pas als meerdere partijen het systeem implementeren, moet dat een betere doorstroming opleveren. Voorlopig voorziet Schiphol slechts een of twee gates van de nodige sensoren voor gezichtsherkenning. De luchthaven wil over enkele maanden een proef starten om ook de paspoortcontrole na de bagagecheck te vervangen door gezichtsherkenning.

In 2017 vond al een soortgelijke test plaats op de luchthaven van Schiphol, in samenwerking met de nationale Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM.