Bovengrondse 'goudmijnen' onderbenut

05 juli 2012 door Eos-redactie

Van de 320 ton goud die jaarlijks in elektronica wordt gebruikt, wordt slecht 15 procent gerecycled.

Van de 320 ton goud die jaarlijks in elektronica wordt gebruikt, wordt slecht 15 procent gerecycled.

Jaarlijks wordt zo'n 320 ton goud en 7.500 ton zilver gebruikt in PC's, mobiele telefoons, tablets en andere elektronica, goed voor een totale waarde van 21 miljard dollar (16,7 miljard euro). Daarvan wordt slechts 15 procent gerecupereerd. Dat berekenden de Verenigde Naties in samenwerking ICT-bedrijven, wetenschappers en ngo's.

De hoeveelheid voor recyclage beschikbaar goud neemt snel toe, samen met het succes van nieuwe elektronica zoals tablets - waarvan er naar schatting 100 miljoen zullen worden verkocht dit jaar, en twee keer zoveel in 2014. Elektronisch afval bevat tot 50 keer meer goud dan gouderts.

Uit de analyse van het Global e-Sustainability Initiative (GeSI) blijkt echter dat bij verwerking in ontwikkelingslanden tot de helft van het goud verloren gaat door onzorgvuldige ontmanteling van de elektronica. Van wat overblijft, kan met primitieve recyclingprocessen ongeveer een kwart worden gerecupereerd. In ontwikkelde landen zou een kwart van het goud verloren gaan bij de ontmanteling, maar halen gesofisticeerde recyclingfabrieken wel een rendement tot 95 procent.
Eindbalans: slechts 10 à 15 procent van het goud wordt gerecupereerd.

De experts wijzen erop dat het niet alleen jammer is dat zo waardevolle grondstoffen verloren gaan, maar dat het storten of onzorgvuldig verwerken van elektronische toestellen - die naast goud en zilver nog een rist andere metalen bevatten - ook gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Ze roepen dan ook op om meer aandacht te besteden aan recycling. (ddc)

  • Eos publiceerde in juni een uitgebreid artikel over deze bovengrondse goudmijnen. Download het hier.