Coating houdt implantaten steriel

22 maart 2017 door SST

Medische implantaten worden vaak gekoloniseerd door bacteriën. Die zijn steeds vaker resistent voor antibiotica. Ierse vorsers hebben nu een methode ontwikkeld om implantaten steriel te houden.

Op het kunststof of metaal van een medisch hulpmiddel zoals een kunstheup, een hartklep of een katheter kan zich na verloop van tijd een film van micro-organismen ontwikkelen. Zolang die uit onschuldige bacteriën bestaat is er geen probleem, maar steeds vaker zien dokters dat er ook kwaadaardige Stafylokokken in opduiken – bacteriën die een breed spectrum aan infecties kunnen veroorzaken.

Omdat een aanzienlijk deel van deze ziekteverwekkers intussen resistent is voor antibiotica, komt het steeds vaker voor dat het medisch hulpmiddel operatief moet worden verwijderd en vervangen. Dat kost veel geld, en de drager van het implantaat zit er natuurlijk ook niet op te wachten. Beter zou zijn een manier te ontwikkelen om de medische hulpmiddelen, die zo steriel mogelijk het lichaam ingaan, ook bacterievrij te houden.

Ierse medici hebben dat nu voor elkaar gekregen. Door een molecule op het oppervlak van de implantaten aan te brengen – een inactieve, onschadelijke stof – zorgden ze er ervoor dat Stafylokokken zich veel minder goed kunnen binden aan het oppervlak. Bovendien leek de blokkeermolecule ook te verhinderen dat de bacteriën een grote populatie vormden.

Het is nu wachten op de fabrikanten van implantaten om de blokkeermolecule mee te nemen in hun productieprocessen.