Dodelijke diesel

15 mei 2017 door EV

Dieselwagens vervuilen meer dan wat de huidige tests detecteren. De overtollige uitstoot alleen al is per jaar verantwoordelijk voor 38.000 vroegtijdige overlijdens.

Uit Canadees onderzoek blijkt dat de huidige tests om de uitstoot van dieselvoertuigen te controleren niet voldoen. Het probleem is nog veel groter dan wat Volkswagen veroorzaakte door sjoemelsoftware te installeren in miljoenen nieuwe dieselwagens. Die software kon detecteren wanneer een voertuig werd getest, waarna de uitstoot van de wagens tijdelijk verminderde om aan de milieu-eisen te voldoen. 

In Europa sterven jaarlijks 28.500 mensen door de uitstoot van stikstofoxide

De onderzoekers vergeleken de resultaten van 30 studies die de uitstoot van nieuwe dieselauto’s, -bussen en -vrachtwagens hadden gemeten onder normale omstandigheden, dus bij verschillende snelheden, rijstijlen en omgevingstemperaturen. Toen ze dat vergeleken met wat de tests hadden gemeten, bleek dat dieselvoertuigen in 2015 in werkelijkheid 13,1 miljoen ton stikstofoxide hadden uitgestoten, terwijl dat er volgens de normen maar 8,6 miljoen hadden mogen zijn. Het ging daarbij vooral over vrachtwagens en bussen, die verantwoordelijk waren voor 76 procent van alle uitstoot van stikstofoxide.

De onderzoekers berekenden dat de overtollige uitstoot alleen al per jaar verantwoordelijk is voor 38.000 vroegtijdige overlijdens wereldwijd. Dat komt omdat te veel inademen het risico verhoogt op hartaandoeningen, beroertes, longkanker en andere kwalen. In Europa, waar veel personenwagens op diesel rijden, sterven jaarlijks 28.500 mensen door de uitstoot van stikstofoxide. 11.500 daarvan zijn veroorzaakt door een hogere uitstoot dan wat toegelaten is.

De laatste jaren is veel werk verricht om de sjoemelsoftware op te sporen. De onderzoekers juichen dat toe, maar benadrukken dat ook de tests beter moeten worden afgestemd op de realiteit. Zo kan worden vermeden dat er tegen 2040 elk jaar ruim 183.000 dieseldoden vallen.