‘Fluitje’ houdt vleermuizen weg van windmolens

Een zender die enkel wind nodig heeft om geluid te maken, kan vleermuizen op een veilige afstand houden.

Windturbines zijn niet alleen gevaarlijk voor vleermuizen omdat ze ertegenaan kunnen vliegen. Door het luchtdrukverschil gegenereerd door de roterende bladen kunnen ook hun longen exploderen.

In eerdere pogingen om vleermuizen te beschermen – door ze weg te houden van windmolens – werden geluiden uitgezonden vanaf een elektrische zender centraal in de turbine. Helaas droeg die geluiden meestal niet ver genoeg, zeker niet bij de reusachtige windturbines die vandaag eerder regel zijn dan uitzondering. Daarnaast is de huidige zendapparatuur vaak niet goed bestand tegen de weersomstandigheden, hoog boven de grond.

Amerikaanse onderzoekers hebben nu een nieuwe methode ontwikkeld om vleermuizen te beschermen, door ze bijtijds (van op voldoende grote afstand) te verwittigen voor het gevaar. Ze deden dat door een passieve zender te bouwen (die dus enkel wind nodig heeft om te functioneren) die echosignalen uitzendt. Dat soort signalen – onhoorbaar voor de mens – wordt gebruikt door vleermuizen om te communiceren met elkaar, vaak over afstanden tot wel honderd meter.

In hun labo zochten en vonden de vorsers een signaal dat niet alleen goed hoorbaar is voor vleermuizen, maar dat hen ook afschrikt – voldoende om hun vluchtroute te wijzigen.