Herschrijfbaar papier: printen, wissen en hergebruiken

19 januari 2018 door KV

Op een nieuw type papier kan je meermaals en in kleur printen.

Herschrijfbaar papier is niet nieuw. Wetenschappers werken er al een tijdje aan, maar totnogtoe lukte het enkel met zwarte inkt, of met tekst die je enkel onder een UV-lamp kunt lezen. Bovendien vervagen de meeste prints op herschrijfbaar papier al na enkele dagen. Chinese onderzoekers beweren nu in Nature Communications dat ze een belangrijke stap voorwaarts hebben gezet.

Ze maakten een herbruikbaar papier waarop je in kleur kan printen, en tot zes maanden later kan wissen en hergebruiken. Hun papier bestaat uit vier microlagen van polymeren en chemische verbindingen, die bij blootstelling aan verschillende metaalzouten (de inkt) van kleur veranderen. Afhankelijk van het type metaalzout in de inkt ontstaat een andere kleur. De onderzoekers konden zo al bruin, kaki, diepblauw, lichtgeel, geel, oranje en lichtgroen maken.

Een zonnebloem op het herbruikbare papier.

Het herschrijfbare papier kan tot vijf keer beschreven en gewist worden, zonder verlies in kleurintensiteit. Toch ligt dit papier nog niet meteen in onze printers. Het papier moet gewist worden met een oplossing van fluoride-ionen, een proces dat commerciële toepassing bemoeilijkt. De Chinezen schrijven in hun paper wel dat ze nu al werken aan een meer praktische techniek. Zo zouden de printers van de toekomst naast een inkt-cartridge ook een cartridge met wisvloeistof kunnen bevatten.

De wetenschappers berekenden dat hun herbruikbare papier vijf keer goedkoper kan zijn dan het huidige inktjet printen. De onderzoekers werken ook aan groenere alternatieven voor sommige (licht toxische) chemicaliën die ze nu gebruiken. Het herschrijfbare papier zou ook net als ‘gewoon’ papier recycleerbaar zijn.