Indiana Drones

18 januari 2018 door KV

Archeologen willen de piramide van Cheops verkennen met een zeppelin-achtige drone.

De piramide van Cheops is een van de bekendste bouwwerken ter wereld, maar ze heeft nog niet al haar geheimen prijsgegeven. Zo ontdekten wetenschappers onlangs een verborgen ruimte van ongeveer dertig meter lang. Ze deden dat met behulp van kosmische straling. Die liet hen toe door de massieve kalksteen heen te kijken.

De straling verraadt enkel dat er een verborgen ruimte is, niet wat binnenin te zien is. Een volgende stap is daarom een bezoekje aan de ruimte. Alleen is de ruimte zeer moeilijk toegankelijk en willen de onderzoekers het bouwwerk zo weinig mogelijk beschadigen. Daarom ontwikkelden ze een drone die de verborgen kamer via een boorgat van amper 3,5 centimeter doorsnede kan bereiken. Eenmaal door het boorgat blaast de mini-zeppelin zich op met helium.

Daarna kan de verkenningsvlucht beginnen. De robot heeft een motor, sensoren, een lichtbron, camera’s en een navigatiesysteem aan boord. Hij weegt amper 50 gram. Na de verkenning krimpt de zeppelin terug in om langs hetzelfde dunne boorgat de piramide te verlaten. Voorlopig is de verkenning enkel een voorstel. De Franse wetenschappers hebben nog de toestemming van Egypte nodig. Als ze die niet krijgen, menen de onderzoekers dat er nog tal van andere toepassingen voor de drone zijn, zoals bijvoorbeeld de inspectie van nucleaire installaties.