Koel je woning af met folie

Een dunne folie gemaakt van aluminium en polymeer kan gebouwen in de zomer koel houden. Dat biedt een alternatief voor energieslurpende aircosystemen.

Door de klimaatverandering stijgt de populariteit van airco’s. Dat veroorzaakt een vicieuze cirkel: de airco’s koelen gebouwen af, maar dragen wel bij tot de verdere opwarming van de aarde. De systemen gebruiken immers veel elektriciteit. In de Verenigde Staten gaat bijvoorbeeld 15 procent van de totale stroomvoorziening naar airconditioners. In Saudi-Arabië loopt dat cijfer zelfs op tot 70 procent.

Minstens een deel van die elektriciteit wordt opgewekt door fossiele brandstoffen te verbranden. Bij dat proces komt het broeikasgas COvrij.  Daarom wordt er volop gezocht naar passieve alternatieven, die geen elektriciteit verbruiken. Folies met fotonen (lichtdeeltjes) of zogenoemde metamaterialen lijken daarbij de voorkeur te genieten. Alleen zijn die erg duur om te produceren. 

Studenten in de Verenigde Staten en Saudi-Arabië vonden een soortgelijke, maar goedkopere oplossing. Ze namen een filmlaag van aluminiumfolie en legden daarop een coating van polydimethylsiloxane. Dat polymeer houdt elektromagnetische straling van bepaalde golflengtes goed tegen, wat een afkoelend effect heeft. Bij tests in het lab stelden de studenten temperatuurdalingen vast van 9,5 graden Celsius. In de buitenlucht maten ze zelfs dalingen van 11 graden. 

De gebruikte materialen zijn goedkoop, waardoor de folie op grote schaal kan worden geproduceerd. De studenten hopen de folie verder te ontwikkelen opdat ze ook condensatie kan tegenhouden en water afkoelen.


Gerelateerde artikels

Klimaatverandering is een feit! Evolutie schiet te hulp

Klimaatverandering is een feit! Evolutie schiet te hulp

De aanpassing van het leven op aarde aan veranderende omgevingen is mogelijk  door natuurlijke selectie op basis van individuele verschillen. Deze (genetische) diversiteit binnen soorten staat echter onder druk. Het blijkt dat we als mensen onze strategieën moeten aanpassen om deze verschillen te monitoren, en zo onze biologische hulpbronnen optimaal te beheren.  Als we willen blijven profiteren van de diensten van de natuur, kunnen we maar beter deze grondstoffen van natuurlijke evolutie in de gaten houden zodat soorten zich kunnen blijven aanpassen aan veranderingen in hun omgeving.