Technologie

Kosmische straling onthult nieuwe ruimte in piramide

Wetenschappers ontdekten een zeker 30 meter lange ruimte in de Piramide van Cheops op het Egyptische plateau van Gizeh. 

 

De Grote Piramide of de Piramide van Cheops op het Egyptische Giza-plateau, is één van de bekendste en meest tot de verbeelding sprekende bouwwerken ter wereld, en ze heeft nog lang niet al haar geheimen prijsgegeven, zo blijkt uit een artikel in het vakblad Nature deze week. Wetenschappers ontdekten er namelijk een zeker 30 meter lange ruimte die vooralsnog verborgen was gebleven.

Ze gebruikten daarvoor geavanceerde apparatuur die kosmische straling kan detecteren, meer bepaald de zogenaamde muons, elementaire deeltjes die wat lijken op elektronen (ze hebben dezelfde lading en ‘spin’), maar zijn veel zwaarder. Muons komen voortdurend uit de lucht gevallen. Per vierkante meter van het aardoppervlak arriveren er per minuut een tienduizendtal.

Credit: ScanPyramids mission
"Na analyse van alle gegevens was het onmiskenbaar dat er zich parallel aan de grote galerij die naar de centrale kamers leidt een tweede ruimte bevindt"

Komen muons onderweg pakweg een piramide tegen, dan wordt een groot deel van de muons afgeketst of geabsorbeerd. Een klein deel gaat echter door de massieve kalksteen heen, waarbij hun traject vaak wat wordt afgebogen. Dat kan ons iets leren over de locatie van verborgen ruimtes, bedachten de onderzoekers, want in een open ruimte gaan muons gewoon rechtdoor: plaatsen in de piramide waar gemiddeld meer muons aankomen bevinden zich dus mogelijk in de buurt van zo’n ruimte.

Dus lieten ze hun detectoren maandenlang staan, in verschillende opstellingen, op zoek naar een plek met een opmerkelijke toevloed van muons. En met succes: na analyse van alle gegevens was het onmiskenbaar dat er zich parallel aan de grote galerij die naar de centrale kamers leidt een tweede ruimte bevindt. Wat er daarbinnen te zien valt, kunnen de muons ons helaas niet vertellen. Van plannen om de ruimte open te maken of binnen te gaan is er vooralsnog geen sprake.

Credit: ScanPyramids mission.