Kwantumrace: Intel sluit aan bij kopgroep

25 januari 2018 door SST

Met zijn Tangle Lake-chip heeft de Amerikaanse chipbouwer concurrenten zoals IBM en Google bijgehaald. Alle drie de bedrijven beschikken nu over een kwantumcomputer van om en bij de vijftig qubits.

Intel-baas Brian Krzanisch deed de aankondiging op de jaarlijkse hoogmis voor producenten van consumentenelektronica: de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Daardoor weet de Amerikaanse chipfabrikant zich verzekerd van bovengemiddeld veel publiciteit.

De kwantumchip die Intel heeft ontwikkeld – naar eigen zeggen, want pottenkijkers worden niet toegelaten in de labs – telt 49 qubits en is gebaseerd op supergeleidende elektronische circuits. Daardoor moet de chip extreem worden gekoeld, wat natuurlijk veel energie kost. Intel werkt daarom nog aan een andere kwantumtechnologie waarbij de qubits gevormd worden door de spin van elektronen.

De kwantumspintoestand kan twee waarden aannemen – tegelijk. Hetzelfde geldt voor de qubits gebaseerd op supergeleidende circuits (de richting van de stroomkring bepaalt dan de waarde). Daardoor stijgt de rekenkracht van een kwantumchip exponentieel met het aantal qubits. Het aantal bewerkingen dat de Intel-chip (in theorie, want op een demonstratie is het voorlopig wachten) kan uitvoeren, is gelijk aan twee tot de macht 49 – een duizelingwekkend hoog getal.

Met de aankondiging sluit Intel aan bij het kopgroepje van technologiebedrijven die al een ‘kwantumcomputer’ hebben (die van Google bestaat ook uit 49 qubits, die van IBM heeft er eentje meer).