Moduleerbare geluidsmuur maakt autoweg muisstil

27 oktober 2017 door SST

Zwaar en traag verkeer produceert ander lawaai dan voorbij zoevende auto’s. Om dat allemaal tegen te houden is een barrière nodig die zich snel en automatisch aanpast.

Geluidsbarrières hebben allang niet meer de gedaante van een muur. Meestal kun je er al rijdende redelijk goed doorheen kijken, dankzij de dicht bij elkaar geplaatste paaltjes die het lawaai uit de licht ‘filteren’.

Maar het lawaai geproduceerd door alle verkeer op de weg bestaat uit verschillende geluidsfrequenties, waardoor de huidige barrières maar een beperkt deel kunnen opvangen. In grote lijnen zijn er twee soorten verkeerslawaai: lage frequenties afkomstig van zware voertuigen (bussen, vrachtwagens) en traag verkeer (bij file), en hoge afkomstig van snel rijdende, lichte auto’s.

Amerikaanse technici hebben nu een aanpasbare barrière ontwikkeld die zowel de lage als de hoge frequenties uit het verkeerslawaai haalt. Ze deden dat door de vaste paaltjes te vervangen door moduleerbare pilaartjes die een specifieke vorm hebben en die kunnen draaien naarmate de samenstelling van het geluid wijzigt. Bovendien zorgden ze ervoor dat de pilaartjes quasi ogenblikkelijk konden ‘switchen’ tussen de twee modi. Zo vangen ze ook het lawaai op van auto’s die een vrachtwagen inhalen.