Onbemand vliegtuig begrijpt gebarentaal

14 maart 2012 door Eos-redactie

Bewegingsanalysesoftware in onbemand vliegtuig kan de hand- en armbewegingen van het grondpersoneel interpreteren.

Bewegingsanalysesoftware in onbemand vliegtuig kan de hand- en armbewegingen van het grondpersoneel interpreteren.

Het grondpersoneel op een vliegveld beschikt over een reeks gestandaardiseerde gebaren waarmee ze met de piloten in een vliegtuig communiceren. Onderzoekers aan het MIT werken nu aan een systeem om op dezelfde manier ook onbemande vliegtuigen te begeleiden.

De software registreert de bewegingen van de grondbegeleider, interpreteert ze en formuleert vervolgens een antwoord. De methode kan je vergelijken met Kinect, een toestel waarmee spelcomputers door middel van gebaren te besturen zijn. Alleen is de interpretatie nu een stuk moeilijker. Niet enkel de bewegingen moeten herkend worden, ook de exacte positionering van de handen en armen. Is de duim bijvoorbeeld naar omhoog of naar omlaag? Zijn de ellebogen naar binnen of buiten gekeerd?

Bovendien gebaart het grondpersoneel niet één bevel, maar wel een reeks aaneengesloten bevelen, zonder daartussen halt te houden. De interpretatiesoftware kan niet wachten tot de volledige beweging gedaan is, maar moet elk gebaar afzonderlijk onmiddellijk en correct interpreteren.

Bij een eerste testreeks kon het systeem 76 procent van de bewegingen correct interpreteren. Dat is uiteraard onvoldoende om nu al toe te passen op peperdure onbemande vliegtuigen, maar de wetenschappers maken zich sterk dat ze weten hoe ze de software nauwkeuriger kunnen maken. (kv)