Online marktplaats voor genetische tests

07 augustus 2017 door MVS

Voor 80 dollar brengt Helix, een start-up uit Silicon Valley, je genen in kaart. Aparte, betalende apps, verlenen je toegang tot bepaalde delen ervan.

Mensen willen meer weten over hun DNA en ze willen betalen om ermee te kunnen interageren, zo gaat de redenering. Bij bedrijfjes als 23andMe en AncestryDNA kan je al langer betalen voor gepersonaliseerde genetische informatie. Via hun diensten kom je voor 200 dollar of minder van alles over je genoom te weten.

Gevaar van die apps is dat ze ernstige tests over erfelijkheid vermengen met lifestyle-gerelateerde informatie

Toepassingen gaan van het achterhalen van je herkomst tot ontdekken welke wijn het beste bij je DNA past. Die toepassingen zitten in testpakketjes die je eenmalig aankoopt. Je spuugt in een buisje, laboranten onderzoeken je speeksel en een paar weken later ontvang je een gedetailleerd rapport over jouw genen.

Helix laat mensen kiezen wat ze willen weten over hun genoom. Voor 80 dollar analyseert het het belangrijkste deel ervan – ongeveer 20.000 genen plus een aantal andere delen. Het totaal van die delen heet het exoom. Helix digitaliseert en bewaart die informatie, waarna het delen ervan via een API verspreidt naar bedrijven. Die verwerken de informatie in een app, die ze jou te koop aanbieden.

Via de apps moet je kunnen bepalen hoeveel risico je loopt hartproblemen te krijgen, voor welk voedsel je allergisch bent en of je genetische aandoeningen kan doorgeven. Maar ze vertellen je ook of je een ochtend- of avondmens bent en welke spieren jij het beste traint. Gevaar van die apps is dat ze ernstige tests over erfelijkheid vermengen met lifestyle-gerelateerde informatie. Die overlap kan het vertrouwen in echte, klinisch bruikbare genetische tests onderuit halen.