Recordpakket aan data door glasvezel gestuurd

28 oktober 2014 door A

Het is wetenschappers gelukt om het grootste informatiepakket ooit door een glasvezel te sturen. 'Vergeleken met een gewone glasvezelkabel is het alsof je van een eenbaansweg naar een zevenbaanssnelweg gaat.'

Het is wetenschappers gelukt om het grootste pakket ooit aan informatie door een glasvezel te sturen. 'Vergeleken met een gewone glasvezelkabel is het alsof je van een eenbaansweg naar een zevenbaanssnelweg gaat.'

Dat vertelt onderzoeker Hugo de Waardt van de TU Eindhoven. 'En dan niet steeds met één auto, maar met drie bovenop elkaar.' Daarmee hebben de onderzoekers ruim twintig keer zoveel informatie verstuurd als er door de glasvezels gaat waarmee we nu tv-kijken en internetten.

Het datapakket dat tijdens het experiment is verstuurd, was 255 terabit per seconde, zo staat zondag in het tijdschrift Nature Photonics. Door een gewone glasvezel gaat 4 tot 8 terabit per seconde. De Eindhovense technische universiteit werkte samen met de CREOL University of Central Florida.

De wetenschappers denken dat de honger naar data de komende jaren alleen maar groter wordt. Er moeten nieuwe technologieën komen, om al die informatie van de ene naar de andere plek te transporteren, aldus de TU Eindhoven.

Het duurt nog wel even voordat de supersnelle glasvezel de grond in kan, verwacht De Waardt, vermoedelijk nog een jaar of vijf. De huidige glasvezels hebben één kern, de experimentele heeft er zeven. Maar die nieuwe vezel kan nog niet in grote lengtes worden gemaakt. Ook moeten er nog ontvangers ontwikkeld worden die alle informatie bij aankomst snel kunnen lezen.