Sneller dan een Boeing

22 mei 2017 door GS

Buizentransport kan mensen vervoeren met een snelheid van meer dan 1.000 km/u.

In de Nevadawoestijn, zowat een half uur rijden van Las Vegas, wordt hard gewerkt aan ‘s werelds eerste kant-en-klare Hyperloop. Het transportsysteem jaagt cabines aan een rotvaart door een luchtledige buizenconstructie. De autonoom zwevende cabines moeten mensen snel, efficiënt en milieuvriendelijk naar hun bestemming brengen.

Het testparcours voor de Hyperloop is 500 meter lang en heeft een diameter van 3,30 meter. Op een conferentie in Dubai toonde uitvoerder Hyperloop One er de eerste beelden van. Het was Elon Musk, de man van SpaceX, die enkele jaren geleden het idee lanceerde.

Rob Lloyd, de CEO van Hyperloop One, heeft het over de meest radicale breuk met bestaande transportmiddelen sinds de gebroeders Wright honderd jaar geleden het luchtruim kozen. Het transportsysteem, dat aan de snelheid van geluid zou opereren, heeft dan ook veel voordelen. Het zou veiliger zijn dan een passagiersvliegtuig, zowat de helft minder kosten aan aanleg en onderhoud dan een hogesnelheidstrein en per kilogram/meter niet meer energie verbruiken dan een fiets. Naast de Golfstaten toont ook India interesse voor de Hyperloop.

Voor de ontwikkeling van de cabines schreef Hyperloop One een wedstrijd uit. 115 deelnemers van technische hogescholen en universiteiten tekenden al in. Onder hen zitten onderzoekers van de TU Delft, de Technische Universität München en het Massachusetts Institute of Technology (MIT).