Tot de laatste druppel

27 juni 2016 door EV

Het is een van die kleine dagelijkse frustraties: hoe krijg je dat laatste restje shampoo, handzeep of afwasmiddel uit de fles?

Het probleem ligt aan de eigenschappen van zeep en shampoo. Om onze huid, haar en vaat te wassen, moeten zeep en shampoo zowel binden met de olie die ze willen verwijderen als met het water dat de olie moet wegspoelen. En net dat doet de laatste restjes shampoo en zeep hardnekkig aan de binnenkant van plastic flessen plakken.

Onderzoekers van Ohio State University hebben daar nu iets op gevonden. Door de binnenkant van plastic flessen te bekleden met kleine y-vormige structuurtjes, glijden de druppeltjes zeep over kleine luchtzakjes, waardoor de zeep de binnenkant van de fles nooit echt aanraakt en er makkelijk van af glijdt.

De techniek zorgt voor minder verspilling en kan het recyclen van plastic flessen vereenvoudigen, die proper moeten zijn om ze verder te verwerken. De onderzoekers hopen hun techniek ook te kunnen toepassen op andere plastic producten die proper moeten blijven, zoals biomedische toestellen.