Vlaams onderzoeksportaal geeft data vrij

03 juli 2018 door Eos-redactie

De Vlaamse overheid stelt de gegevens van publiek gefinancierd onderzoek voor iedereen open.

Gisteren lanceerde Vlaams minister van Wetenschap en Innovatie Philip Muyters de geüpdatete versie van FRIS, een platform dat gegevens van publiek gefinancierd onderzoek in Vlaanderen verzamelt. Het FRIS-portaal is nu voor iedereen toegankelijk.

Volgens het Vlaamse departement voor Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI), dat de schouders onder het project stak,  komt daarmee informatie vrij van 75.000 onderzoekers, 300.000 publicaties en 29.000 projecten. Daartussen zitten gegevens van de vijf Vlaamse universiteiten, aangevuld met data van kennisinstellingen, waaronder de Plantentuin Meise, het VLIZ, ILVO en het Waterbouwkundig Laboratorium.

Nieuw op de website is de dienst 'Zoek expertise', een zoekmachine die het gebruikers makkelijker moet maken om snel een deskundige over een bepaald topic te vinden.

Muyters en het EWI nodigen gebruikers uit om meer te doen met de data dan er enkel in te grasduinen. ‘Iedereen kan vanaf nu deze gegevens gebruiken om nuttige en gebruiksvriendelijke toepassingen te ontwikkelen. Ik denk hierbij niet alleen aan onderzoekers en wetenschappers, maar ook aan studenten en bedrijven die de data misschien op een manier kunnen gebruiken waar we zelf nog niet eens aan gedacht hebben’, aldus de minister.

Studenten die deelnemen aan het Open Summer of Code-project gingen gisteren alvast met de data aan de slag.

www.researchportal.be