Vuil luchtje aan airco

08 juni 2017 door PDJ

Airconditioning veroorzaakt een toename in de luchtvervuiling.

Airconditioning doet de hoeveelheden zwaveldioxide, stikstofoxide en koolstofdioxide toenemen. Dat bevestigt een studie van de University of Wisconsin.

In de warme zomerdagen zetten we massaal de airco aan. We laten de ventilatoren gemakkelijk uren draaien. Om aan de stijgende vraag te voldoen, moeten energiecentrales extra elektriciteit produceren. Dat veroorzaakt piekuitstoten van zwaveldioxide, stikstofoxide en koolstofdioxide. Voor elke graad dat de temperatuur stijgt, nemen de door energiecentrales uitgestoten hoeveelheden vervuilende stoffen met 3 tot 4 procent toe. Volgens de onderzoekers nemen ook de hoeveelheden ozon in de lucht toe. 

Die gassen hebben niet alleen een effect op het milieu. Ze schaden ook onze gezondheid. Zwaveloxide en stikstofoxide veroorzaken ademhalingsproblemen, met name bij kinderen, astmalijders en ouderen.

Het is de eerste keer dat onderzoek de uitstoot van energiecentrales op warme dagen analyseert. Eerder onderzoek bevestigde al wel dat de luchtvervuiling met de temperatuur toeneemt.