‘Zonneverf’ haalt waterstof uit lucht

15 juni 2017 door SST

Australische wetenschappers hebben een spectaculaire uitvinding uit hun mouwen getoverd: een nieuwe soort verf die waterdamp uit de lucht haalt en ze omzet in waterstofgas en zuurstof.

De onderzoekers waren aanvankelijk niet op zoek naar een nieuwe soort verf, maar door de samenstelling van het materiaal dat ze creëerden kwamen ze al snel bij deze toepassing uit. Dat materiaal bestaat enerzijds uit een verbinding tussen molybdeen en zwavel, en anderzijds uit titaniumoxide. Het zijn de deeltjes van die tweede chemische verbinding die veelvuldig worden gebruikt als (wit) pigment in muurverf.

Het titaniumoxide zorgt ervoor dat het elektrolyseproces – de splitsing van water in waterstof en zuurstof – door het molybdeensulfide wordt versneld. Daarvoor heeft de katalysator wel (zon)licht nodig, waardoor de wetenschappers meteen dachten aan muurverf voor buitentoepassingen.

Muren die met de verf worden beschilderd veranderen dus in energiefabriekjes, want ze zetten de alomtegenwoordige waterdamp in de lucht – zelfs in droge gebieden – om in waterstofgas, dat zowel in brandstofcellen als in conventionele verbrandingsmotoren kan worden gebruikt. Hoe ze het gas precies willen opvangen, daar moeten de uitvinders van de ‘zonneverf’ nog iets op verzinnen.