Endorfines reguleren genot én eetlust

29 augustus 2017 door MVS

Eten stimuleert het zogenaamde endogeen opioïdensysteem van de hersenen. De opioïden die vrijkomen, zoals endorfine, geven niet alleen signalen van genot, maar ook van verzadiging.

 

Finse onderzoekers injecteerden tien gezonde mannen met een radioactieve verbinding die zich hechtte aan de opioïdenreceptoren in hun brein. De radioactiviteit werd drie keer gemeten: na een smakelijke maaltijd (pizza), na een niet-smakelijke maaltijd (smaakloze shake) en na een nacht vasten. 

Het eten van een smakelijke pizza leidde tot een significante toename van plezierige gevoelens, terwijl de consumptie van een smaakloze shake met dezelfde voedingswaarden dat niet deed. Nochtans kwam bij de beide maaltijden een significante hoeveelheid endogene opioïden vrij.

Opioïden, waaronder endorfines, linken we aan genot en euforie. Uit deze studie blijkt dat er inderdaad een significante hoeveelheid endorfines vrijkomt in het hele brein na het eten van een lekkere pizza, maar verrassend genoeg zijn dat er nog meer bij het consumeren van een saai drankje. Daaruit besluiten de wetenschappers dat het vrijkomen van opioïden los staat van het geluksgevoel dat werd verkregen door eten. Volgens de wetenschappers is het aannemelijk dat opioïden zowel de gevoelens van genot als de eetlust reguleren. Meer opioïdes betekent eerder meer verzadiging dan meer genot.

Eerder werd al ontdekt dat het disfunctioneren van het opioïdensysteem een kenmerk is bij morbide obesitas. De resultaten uit dit onderzoek suggereren dat te veel eten het opioïdensysteem overstimuleert, en daarmee direct bijdraagt aan obesitas.

De resultaten kunnen bijdragen aan het behandelen van overeten en de ontwikkeling van obesitas helpen voorkomen.