Omgeving verpest gezonde voornemens

10 januari 2018 door MV

Ook al weten we dat het ongezond is en hebben we er geen zin in, toch verleidt reclame ons tot het eten van vette snacks.

Onze innerlijke hond van Pavlov doet niet aan goede voornemens. Psychologen van de Universiteit van Amsterdam testten of elementen uit de omgeving onze voedselkeuze kunnen sturen. In het dagelijkse leven kan het gaan om het logo van een fastfoodketen of een reclamejingle, tijdens het onderzoek bestonden de omgevingselementen uit abstracte zwart-wit patronen.

Waarschuwing

In de eerst fase van het experiment leerden de deelnemers om verschillende zwart-wit patronen te associëren met gezonde (cashewnoten en rozijnen) en ongezonde voeding (eierkoeken en zoute kaassnacks). Vervolgens kregen de proefpersonen waarschuwingen over ongezonde voeding: dat het suiker en zout in de snacks leiden tot een verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Daarna mochten ze een aantal keren kiezen tussen een gezonde of een ongezonde snack. Op willekeurige momenten werd een patroon getoond dat de proefpersonen eerder leerden te linken aan een gezonde of een ongezonde snack.

Reclame werkt

Welk patroon er verscheen, beïnvloedde wel degelijk de snack die de proefpersonen kozen. Zonder patroon, kozen de deelnemers iets vaker voor de gezonde snack. Zagen ze het ‘ongezonde patroon’, dan koos bijna 70% van de deelnemers voor de koek of de kaassnacks. Bij het ‘gezonde patroon’ was dat ongeveer 20%. Het patroon liet de deelnemers zelfs voor ongezonde voeding kiezen als ze daar eigenlijk geen trek in hadden. Ook de voorlichting over ongezonde voeding haalde niet veel uit.

De studie toont aan dat elementen die gelinkt zijn aan ongezonde voeding ons naar zoete, vette en zoute snacks doen verlangen. De onderzoekers raden dan ook aan om de blootstelling aan reclame zoveel mogelijk te beperken, vooral voor kinderen. Anderzijds wijst het onderzoek uit dat reclame voor gezonde producten ook werkt.