Slimme tag waarschuwt voor bedorven voedsel

Onze neus is niet altijd een betrouwbaar instrument om te controleren of voedingswaren nog vers zijn. Een slimme tag kan soelaas bieden.

Voedsel dat nog maar net de houdbaarheidsdatum heeft overschreden, is vaak nog goed genoeg om geconsumeerd te worden. Doorgaans beslissen we op basis van de geur van vlees, vis of gevogelte – voedselwaren waarbij je op het zicht niet meteen kunt zien of ze bedorven zijn of niet – of we het klaarmaken, dan wel in de vuilnisbak gooien. Maar daarin kunnen we ons vergissen, met alle gevolgen (voedselvergiftiging!) van dien.

Chinese wetenschappers hebben daarom een speciale NFC-tag ontwikkeld, een kleine chip die enkel van heel dichtbij kan worden afgelezen – bijvoorbeeld met een smartphone. De tag meet de aanwezigheid van biogene amines, een vluchtige chemische stof die rottend vlees zijn typische geur geeft. De onderzoekers konden de detectiedrempel zo instellen (laag genoeg dus) zodat de NFC-tag als betrouwbare versheidsindicator kan dienen.

De NFC-tag zou kunnen ingebouwd worden in verpakkingen van vlees, vis en gevogelte, of hij zou kunnen ingebouwd kunnen worden in de koelkast in het geval van voedselwaren die in een gewone verpakking werden aangekocht.