Zeewier, onbekend maar niet onbemind

06 maart 2018 door MVS

Voedingsproducten die zeewier bevatten, kopen we liever. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR.

Zeewier is een relatief onbekend product voor veel consumenten, wat de productintroductie lastiger maakt. Toch blijkt uit een verkenningsonderzoek van Wageningen Economic Research dat zeewier in een product ervoor zorgt dat consumenten het product sneller zullen kopen.

In het pilootonderzoek is gekeken naar de bereidheid van consumenten om zeewierwraps te eten. De 612 deelnemers kregen in een online survey een wrap met 5, 50 en 100 procent zeewier digitaal voorgeschoteld. Opvallend was dat het percentage geen invloed had op de aankoopintentie.

Die werd wel beïnvloed door de manier van communiceren over het product: emotioneel versus cognitief. Bij een cognitieve boodschap waren consumenten negatiever over de geur, smaak en textuur van een wrap met 100 procent zeewier (ten opzichte van de twee andere varianten). Bij een emotionele boodschap was er geen verschil.

Een emotionele versus een cognitieve boodschap.

Ook bleek dat als je zeewier aan de man willen krijgen, je je pijlen het best richt op specifieke doelgroepen: consumenten die open staan voor vernieuwing in voedingsmiddelen en consumenten waarbij mensen uit de omgeving nu al zeewier eten.

Op basis van de resultaten van het onderzoek, bevelen de wetenschappers producenten aan om de duurzaamheid van zeewier te benadrukken. En dat doen ze bij voorkeur met een emotionele boodschap die het goede gevoel aanspreekt.  Producten die bestaan uit 100% zeewier hebben de meeste ondersteuning nodig in de vorm van recepten en tips. Maar een productaanpassing – kleiner of groter percentage zeewier – doet niet veel aan de aankoopintentie van de consument. En verkoop je boodschap best op een plek waar veel mensen komen met een hoge sociale norm en/of openstaan voor innovaties.