
Delia Filippone
Delia Filippone is freelance journalist en schrijft vooral over psychologie en hersenwetenschap.

Nieuwe ultradunne sensoren meten neuronale activiteit diep in de hersenen
Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden nieuwe sensoren die diep in de hersenen activiteit kunnen meten van zowel grotere populaties als van individuele neuronen, bij zowel mensen als bij dieren.

Activiteiten in de natuur hebben positieve impact op kinderen met autisme
Kinderen met autisme hebben op korte termijn baat bij activiteiten in de natuur, blijkt uit een nieuwe overzichtsstudie.

Bestaande medicatie verhelpt trauma-effecten bij muizen
Het medicijn amiloride verhelpt paniekreacties en een hogere pijngevoeligheid bij muizen. Deze effecten hadden ze ontwikkeld doordat ze meteen na hun geboorte bij hun moeder weggehaald waren. Opvallend was dat de effecten gedurende twee generaties bleven aanhouden.

‘Vrienden zijn niet elkaars therapeut’
Vriendschap is goed voor je gezondheid. Tijd besteden met je vrienden werkt stressverlagend. Maar wanneer de een altijd praat en de ander enkel nog luistert, kan het toxisch worden en is er een risico op wederzijdse afhankelijkheid, zegt vriendschapsexpert Beate Völker.

Zeven feiten en fabels over het koperspiraaltje
In de media getuigen de laatste tijd heel wat vrouwen over hun keuze om te stoppen met hormonale anticonceptie. Ze stappen vaak over naar onbetrouwbare methodes als periodieke onthouding en menstruatie-apps. Een betrouwbare, hormoonvrije methode is het koperspiraaltje. Daarover doen heel wat beweringen de ronde. Wat is waar en wat niet?

‘Sommige jongens weten niet dat vrouwen ook van seks kunnen genieten’
Wederzijdse instemming, relaties, diversiteit: het zijn thema’s die heel wat jongeren bezighouden. Maar komen ze ook voldoende aan bod in de lessen seksuele en relationele vorming op school? Of ligt de nadruk nog steeds op het biologische?

Klein verschil in brein van tieners die genderdiversiteit ervaren
Tieners die geboren zijn als jongens en genderdiversiteit ervaren, hebben een dikkere hersenschors in de linker gyrus temporalis inferior.

Nieuwe test kan parkinson in een vroeg stadium opsporen
Amerikaanse onderzoekers hebben een biomarker gevonden die parkinson in een vroeg stadium kan opsporen: het eiwit alfa-synucleïne. De onderzoekers ontwikkelden een test die het eiwit kan meten in het hersenvocht.

Is zelfdiagnose via TikTok gevaarlijk?
‘Tekenen dat je een depressie hebt’, ‘Dingen die ik ervaar door borderline’, ‘Hoe je weet of je ADHD hebt’. Dat zijn voorbeelden van video’s die circuleren op TikTok. Of de makers een officiële diagnose hebben gekregen is niet altijd duidelijk. Toch concluderen kijkers van zulke video’s soms dat ze er ook aan lijden. ‘Als iemand zichzelf labelt, kan dat negatieve gevolgen hebben.’