
Dieter De Cleene
Dieter De Cleene schrijft vooral over milieu, landbouw en voeding.
Meest behandelde onderwerpen:

Vijf tips voor een volle zee
De Vlaamse Regering gaat in november het strandvissen met warrelnetten verbieden. Experts hielden in 2010 in Eos al een pleidooi voor alternatieve vistechnieken, een betere regeling van de visserijdruk en beschermde gebieden.

Implantaten: slecht getest op mensen
Nieuwe stents of kunstheupen zijn vaak niet beter – en soms zelfs slechter – dan wat vandaag op de markt is. Dat komt omdat de Europese regels (te) laks zijn.

Ga groen
Vlaamse uitvaartondernemers vragen om een wettelijk kader voor biocrematie, waarbij het lichaam in vloeistof wordt opgelost. Die techniek zou ecologisch verantwoorder zijn dan de huidige methodes. Hoe gaat een en ander in zijn werk?

Voor al uw mirakels: het microbioom
Het onderzoek naar ons microbioom – de complexe gemeenschap bacteriën die in en op ons lichaam leeft – kan een gezonde dosis scepticisme gebruiken.

Meer voedsel, minder vervuiling
Drie miljard extra monden kunnen worden gevoed zonder extra landbouwgrond in gebruik te nemen.

Neonicotinoïden: supergif voor landbouwleven
Bijen, vlinders, vissen, amfibieën en insectenetende vogels, ze lijden allen onder het gebruik van neonicotinoïden, een klasse van populaire pesticiden.

De 8 planeten in ons zonnestelsel
Acht planeten draaien rondjes rond de zon. Je kan hun volgorde onthouden met het ezelsbruggetje ‘Maak Van Acht Meter Japanse Stof Uw Nachthemd’.

Wat schaft de pot in 2043?
Er zullen in 2043 een pak meer magen te vullen zijn. Volgens de recentste prognoses lopen er tegen 2050 9,1 miljard mensen op aarde rond. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat niemand honger hoeft te lijden?

Spuiten en slikken in de stal
In de veehouderij wordt nog steeds te veel antibiotica gebruikt. Daardoor ontstaan resistente bacteriën die ook onze gezondheid bedreigen. (2013)