
Dieter De Cleene
Dieter De Cleene schrijft vooral over milieu, landbouw en voeding.
Meest behandelde onderwerpen:

Rijke Aziaten, arme beesten
Het stropen van olifanten en neushoorns neemt sterk toe. De groeiende welvaart in Azië doet de vraag naar ivoor en hoorn door het dak schieten. Als het zo doorgaat, dreigen de dieren uit te sterven.

Hoeveel pesticiden zitten er op ons fruit?
Ongeveer 80 procent van het fruit en 60 procent van de groenten in Belgische rekken bevat resten van pesticiden.

‘Studie met gg-mais ondermaats’
De Franse studie die tumoren vond bij ratten op een dieet van genetisch gemodificeerde mais vertoont ernstige tekortkomingen, oordeelt de Europese voedselveiligheidsinstantie

Bossen op de rand
Bomen overal ter wereld kunnen door een kleine toename in droogte in de problemen komen.

De geneeskunde is ziek
Slecht opgezette studies, weggemoffelde onderzoeksresultaten, incompetente controle-instanties en een goed geoliede marketingmachine. Volgens de Britse arts Ben Goldacre zorgt dat alles ervoor dat de geneeskunde niet optimaal functioneert en de patiënten zijn daarvan de dupe.

Farmabedrijf Roche zwaar onder vuur
Het conflict tussen wetenschappers en farmabedrijf Roche bereikt een hoogtepunt.

Ga groen
Op een ecologisch verantwoorde manier van de aardbol verdwijnen? Laat u niet begraven of cremeren maar oplossen of vriesdrogen en verpulveren (en nodig niet te veel volk uit).

Zin en onzin van de jacht
Binnenkort trekken duizenden jagers opnieuw het veld in. Sommigen zien de plezierjacht liever verdwijnen. Maar volgens de jagers bestaat die al niet meer en doet de moderne jager aan noodzakelijk wild- en natuurbeheer. Toch is het nut van de jacht in veel gevallen twijfelachtig.

Franse studie met genetisch gemodificeerde mais onder vuur
Ratten die een leven lang genetisch gemodificeerde mais eten, sterven vroeger en ontwikkelen meer tumoren dan ratten op een controledieet. Die conclusies van Franse wetenschappers worden door andere experts kritisch onthaald.