Slak schikt zich naar warmere stad

In de stad hebben slakken vaker een geel huisje dan op het platteland. Dat komt door het effect van het stedelijke hitte-eiland.

Door de dichte bebouwing is er in steden minder wind en meer warmte-absorptie dan op het platteland. Daardoor is het in de stad altijd een paar graden warmer – steden zijn zogenoemde hitte-eilanden. Stuurt dat de evolutie van dieren? Dat zochten Nederlandse onderzoekers uit voor slakken. Ze deden daarvoor een beroep op vrijwilligers. Die ‘burgerwetenschappers’ stuurden via een app achtduizend foto’s in van tuinslakken, samen met de gegevens van de plek waar ze waren gefotografeerd.

Daardoor konden de onderzoekers de kleur van het huisje en de donkere banden die eroverheen lopen linken aan een stedelijke of plattelandsomgeving, en aan de temperatuur en neerslag op die plek. Op warmere plaatsen waren de slakken gemiddeld lichter van kleur. Verder waren er meer gele slakken op plaatsen waar het effect van het hitte-eiland groter was. Die gele slakken hadden ook vaker banden aan de onderkant van hun huisje, en minder aan de bovenkant.

Gele slakken kunnen beter tegen warmte en droogte dan roze of bruine, stellen de onderzoekers. ‘Geel weerkaatst het meeste zonlicht, waardoor de slakken minder snel opwarmen.’ Ze onderzoeken momenteel ook de evolutie van koolmezen en paardenbloemen.

Zelf ook bijdragen aan onderzoek naar de evolutie van dieren en planten? Meer informatie vind je op www.iedereenwetenschapper.be


Gerelateerde artikels

Kevin Van Sundert ontwikkelde een openbaar toegankelijke databank van klimaatexperimenten
Eos Pipet 2024

Kevin Van Sundert ontwikkelde een openbaar toegankelijke databank van klimaatexperimenten

Bioloog Kevin Van Sundert ziet graag het grote geheel, en onderzoekt klimaateffecten op vegetatie, afhankelijk van de voedingsstoffen in de bodem. Met zijn openbaar toegankelijke databank van gegevens uit experimenten die de klimaatverandering nabootsen, wil hij onderzoek de wind in de zeilen geven. ‘Deze verzameling van data vermijdt dat wetenschappers telkens van nul moeten beginnen.’

Klimaatverandering is een feit! Evolutie schiet te hulp

Klimaatverandering is een feit! Evolutie schiet te hulp

De aanpassing van het leven op aarde aan veranderende omgevingen is mogelijk  door natuurlijke selectie op basis van individuele verschillen. Deze (genetische) diversiteit binnen soorten staat echter onder druk. Het blijkt dat we als mensen onze strategieën moeten aanpassen om deze verschillen te monitoren, en zo onze biologische hulpbronnen optimaal te beheren.  Als we willen blijven profiteren van de diensten van de natuur, kunnen we maar beter deze grondstoffen van natuurlijke evolutie in de gaten houden zodat soorten zich kunnen blijven aanpassen aan veranderingen in hun omgeving.