Eddy Echternach
Eddy Echternach is redacteur, auteur en vertaler van populair-wetenschappelijke artikelen en boeken, met sterrenkunde als specialisatie. Hij is beheerder van de website Astronieuws.nl
Meest behandelde onderwerpen:
Ontsnapt ons Melkwegstelsel aan botsing met Andromedastelsel?
Jarenlang dachten astronomen dat de Melkweg voorbestemd was om over een paar miljard jaar te botsen met zijn naaste grote buur, het Andromedastelsel. Maar uit een nieuwe computersimulatie blijkt dat er vijftig procent kans is dat de dreigende botsing uitloopt op een nipte misser – in eerste instantie althans.
De leeftijd van de zon hangt af van wanneer je haar bekijkt
Astronomen hebben ontdekt dat de magnetische activiteit van de zon – anders dan werd aangenomen – een significante invloed heeft op haar seismische eigenschappen. En die worden weer gebruikt om onder meer de leeftijd van een ster te bepalen.
‘Dinokiller’ kwam van ver
Wetenschappers hebben de oorsprong en samenstelling achterhaald van de planetoïde die 66 miljoen jaar geleden een massa-uitsterving veroorzaakte op aarde. Nieuw onderzoek wijst erop dat de boosdoener een zeldzaam soort koolstofhoudende planetoïde was, afkomstig van buiten de baan van Jupiter.
Ruim 400 jaar oude tekeningen geven informatie over zonnecyclus
De bijna vergeten zonnevlekkentekeningen van de Duitse astronoom Johannes Kepler onthullen informatie over de zonnecyclus in het verleden.
Ruimtetelescoop Gaia getroffen door micrometeoroïde en zonnestorm
De in december 2013 gelanceerde Europese ruimtetelescoop Gaia is bezig om, met grote precisie, de posities en bewegingen van meer dan een miljard sterren in ons Melkwegstelsel te meten. Maar de afgelopen maanden zijn deze metingen enkele malen ruw verstoord.
Astronomen gebruiken pulsars om donkere materie op te sporen
Met behulp van pulsars – ronddraaiende neutronensterren die vuurtoren-achtige bundels van radiostraling uitzenden – hebben astronomen veelbelovend bewijs gevonden voor het bestaan van objecten die uit donkere materie bestaan.
Deze nabije exoplaneet stinkt naar rotte eieren
Een exoplaneet die berucht is om zijn ruige weersomstandigheden heeft nog een andere bizarre eigenschap: volgens een nieuwe studie stinkt hij naar rotte eieren.
Ons Melkwegstelsel is minder vreemd dan we dachten
Astronomen hebben door het stof en gas in ons Melkwegstelsel heen gekeken. Zo ontdekten ze dat de sterren in zijn kern minder dicht opeengepakt zitten dan tot nu toe werd aangenomen.
Superzware zwarte gaten zijn ‘groot geboren’
Superzware zwarte gaten in de kernen van sterrenstelsels groeien geleidelijk met de stelsels zijn mee. Althans, dat werd lange tijd aangenomen. Nu komen astronomen met een verrassende alternatieve verklaring.