1.700 jaar oude tuniek gevonden

28 maart 2013 door Eos-redactie

In Noorwegen is een tuniek uit de derde eeuw na Christus gevonden, meteen het oudste kledingstuk uit dat Scandinavische land.

In Noorwegen is een tuniek uit de derde eeuw na Christus gevonden, meteen het oudste kledingstuk uit dat Scandinavische land.

Wegsmeltende gletsjers: voor de meeste mensen een onrustwekkend signaal van klimaatverandering, maar voor archeologen vaak een buitenkans. Onder de eeuwenoude lagen ijs liggen goed bewaarde resten te wachten op ontdekking. De bekendste gletsjervondst tot nu is ongetwijfeld Ötzi, de 5.300 jaar oude ijsmummie die in 1991 tevoorschijn kwam in de Italiaanse Alpen.
 

Sinds 2006 begint het ijs ook in het zuiden van Noorwegen versneld weg te smelten. Sindsdien werden er onder meer prehistorische pijlpunten en bogen gevonden, een leren schoen uit de bronstijd, en een Viking-handschoen van 800 n. Chr.

Vorige week werd de meest spectaculaire vondst voor het eerst aan het publiek getoond: een tuniek uit de derde eeuw n. Chr., die er nog heel intact uitziet. Het gaat om een losvallend kledingstuk dat waarschijnlijk als een mantel werd gedragen met een gordel om het middel, en dat tot aan de knieën reikte. De man die het droeg, was waarschijnlijk zo’n 1,80 meter groot. De tuniek is gemaakt van fijne lamswol en was in een diamantpatroon geweven. Waar de tuniek vandaan komt en waar hij gemaakt werd, is nog niet duidelijk, zegt Marianne Vedeler van het Musuem voor Culturele Geschiedenis van Noorwegen.
 

De tuniek zag er intensief gebruikt uit, en was verschillende keren hersteld. Wellicht werd hij binnen een familie doorgegeven. Het is het oudste kledingstuk dat tot nu toe in Noorwegen werd gevonden. (reuters, aa)