Geschiedenis

Skelet van Richard III geïdentificeerd
Het skelet dat vorig jaar onder een parking in Leicester werd gevonden, is afkomstig van de wreedaardige koning Richard III.

Vervalsing in naam van de wetenschap
Een Rembrandt-schilderij werd door het Getty Museum nagemaakt om zo de beste techniek te vinden die het onderliggende portret kan blootgeven.

Indiërs eerste bezoekers Australië
Indiërs zouden 4000 jaar geleden al voet hebben gezet op het eiland.

Prehistorische animatiefilms
Onze voorouders experimenteerden 30.000 jaar geleden al met animaties.

Wallace-kaart krijgt update
De Britse natuuronderzoeker Alfred Russel Wallace maakte in 1876 een wereldkaart die de gewervelden opdeelt. Wetenschappers komen nu met een update.

Kaasmaken is 7.500 jaar oud
Op fragmenten van potscherven tot 7.500 jaar oud hebben wetenschappers sporen gevonden van kaas. Het oudste bewijs van kaasmaken.

Grand Canyon misschien wel 70 miljoen jaar oud
Een oude rivier begon de Gran Canyon wellicht 60 miljoen jaar eerder uit te kerven dan we altijd hebben gedacht. Dat blijkt uit een studie van minerale korrels op de bodem van de Canyon.

Neanderthaler van Spy joeg op mammoetbaby’s
Neanderthalers waren capabele mammoetjagers. Dat leiden paleontologen af uit fossiele vondsten in de grot van Spy bij Namen.

Speerwerpen is half miljoen jaar oud
Niet de Neanderthaler of de moderne mens, maar wel een gemeenschappelijke voorouder vond de techniek van het jagen met een speer uit.

Mensachtigen aten al veel vroeger grassen
Voorouders van de mens aten 3,5 miljoen jaar geleden tropische grassen en zegge. Hun dieet week al veel vroeger af van dat van de mensapen en apen dan we tot nog toe hadden gedacht.

Klimaatverandering deed Maya-beschaving de das om
Wetenschappers hebben aan de hand van 2.000 jaar oude stalagmieten het klimaat gereconstrueerd aan het einde van de Maya-beschaving.

Japans meer verfijnt C14-methode
Nieuwe C14-metingen in bodemsediment van een Japans meer moeten de datering van oude objecten preciezer maken.

Het allereerste brein
Dit goedbewaarde fossiel van een uitgestorven geleedpotige uit het Cambrium toont een primitief lichaam maar tegelijk een opmerkelijk complex brein.

Enorme hoektanden, geen vleeseter
Reconstructie van een stekelvarken-dino.

Prehistorisch zeereptiel gevonden in Nederland
Het enorme fossiel dat gevonden werd in een kalksteengroeve in Maastricht is van een mosasaurus. Het tweede exemplaar op die plek.

Neil Armstrong beleefde het grootste avontuur van de vorige eeuw
Neil Armstrong (1930 - 2012) zette op z'n 38ste als eerste voet op de maan. Een terugblik op de maanlanding en op het spannendste decennium van de ruimtevaart tot nu toe.

Anatolië bakermat van onze taal
Boeren brachten de stamvader van het Nederlands, het Frans, het Latijn, het Roemeens, het Jiddisch en aanverwanten tenminste 8.000 jaar geleden vanuit Anatolië naar Europa en Zuidelijk Azië.

Twee mensensoorten leefden naast Homo erectus
Nieuwe fossiele resten bevestigen dat in Oost-Afrika nog twee Homo-soorten leefden naast Homo erectus, onze directe voorouder.