Geschiedenis

Middeleeuwse burchten in Syrië weer gebruikt als gevechtsposities
De bloedige burgeroorlog in Syrië, die nu al zijn derde jaar ingaat, veroorzaakt niet alleen menselijk leed, maar brengt ook eeuwenoud erfgoed in gevaar.

Twee fossielen getuigen van splitsing aap en mensaap
Een onderkaak en een tand geven aan dat de evolutionaire tak van mensen en mensapen zich zo’n 25 à 30 miljoen jaar geleden afscheidde van de zogenaamde apen van de Oude Wereld.

Koning Minos was Europees
Nieuw DNA-onderzoek: Minoïsche beschaving heeft Europese en geen Afrikaanse wortels.

Een oom in Turkije, een tante in Ierland
Europeanen zijn veel nauwer met elkaar verwant dan we zouden denken. De voorouders van Britten en Turken waren amper duizend jaar geleden bijvoorbeeld nog dichte familie.

CERN zet allereerste webpagina opnieuw online
Het Europese laboratorium voor deeltjesfysica CERN draait de klok precies twintig jaar terug en zet de allereerste webpagina, in al zijn eenvoud, weer online. Maar er ontbreken nog stukken.

Maya-cultuur heeft diepere wortels
In tegenstelling tot wat historici lang dachten, kwam de Maya-cultuur niet onafhankelijk tot ontwikkeling, noch is ze een uitvloeisel van de Olmeken-cultuur.

Stonehenge veel vroeger bezocht door mensen
Recente opgravingen brachten aan het licht dat de regio rond Stonehenge al 5.000 jaar eerder dan gedacht bewoond werd door mensen.

Daarom staan vogels gehurkt
Vogels staan en lopen in een nogal ongewone gehurkte positie. Paleontologen analyseerden 3D-beelden van dinosauriërs om uit te zoeken hoe dat komt.

Zuiverde natuurlijke selectie inteelt uit Habsburg-familie?
Filterde evolutie de ergste effecten van inteelt uit de Spaanse Habsburg-familie? Een Spaans onderzoek beweert van wel, maar andere genetici zijn niet overtuigd.

Ruimtearcheologen trekken aan alarmbel
Ook landingsites van de Apollomissies, ruimtetuigen op aarde en zelfs ruimte-afval zouden beschermd erfgoed moeten worden, vindt een groep onderzoekers.

Dino en vogel broeden op gelijkaardige manier
Restanten van Troodoneieren werpen nieuw licht op de broedtechniek van de dinosaurus.

Vorming Antarctische ijskap deed zeespiegel stijgen
Zeeniveau rond Antarctica steeg 150 meter.

Gennaro Rubino en de aanslag op Leopold II
Op het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw probeerden Franse, Russische en vooral Italiaanse anarchisten zoveel mogelijk gekroonde hoofden en presidenten om te brengen. Eos Memo portretteert anarchist Gennaro Rubino die een aanslag op Leopold II beraamde.

Hobbit mogelijk toch kleine versie van Homo erectus
‘Hobbit’ had een groter brein dan tot nog toe werd aangenomen.

Sediba, ongeziene mix van aap en mens
Vijf jaar onderzoek en elf papers na de ontdekking van Australopithecus sediba hebben antropologen een duidelijk beeld gekregen van de anatomie van deze nieuwe mensensoort uit het zuiden van Afrika.

De doctrine van de ontdekker
Voor de oorspronkelijke bewoners van de Nieuwe Wereld liep de kolonisatie uit op een ramp. Achter de verovering van hun gebieden door Europese machthebbers zat een extreem superioriteitsgevoel, dat tot op vandaag zijn sporen nalaat.

Domme neanderthalers
Eos-medewerker Anne Adé over neanderthaler-bashing.

Oorlogsherinneringen op zolder
Naar aanleiding van de inzameldagen van Europeana 1914-1918 duiken overal in het land bijzondere familiestukken op uit de Eerste Wereldoorlog. De bijbehorende verhalen maken duidelijk dat de Groote Oorlog nog altijd in het collectief geheugen gebrand staat.