Tiener vindt babydino

23 oktober 2013 door Eos-redactie

‘Joe’ is het jongste, kleinste en meest complete fossiele skelet van een parasaurolophus.

‘Joe’ is het jongste, kleinste en meest complete fossiele skelet van een parasaurolophus.

De eerste restanten van parasaurulophussen werden al 90 jaar geleden ontdekt. Het stond al vast dat de prehistorische planteneters ongeveer 75 miljoen jaar geleden voorkwamen in het hele westen van Noord-Amerika. Maar onderzoekers wisten tot nu toe weinig over hoe de dino’s opgroeiden.

Het fossiel is een bijna volledig skelet van een baby parasaurolophus dat in het zuiden van Utah werd ontdekt door een tiener, nadat twee paleontologen het hadden gemist. De dino, die ‘Joe’ werd genoemd, was minder dan twee meter lang op het moment dat hij stierf en nauwelijks een vierde van zijn volwassen lengte – zo’n 7,5 meter – had bereikt. Ook werd duidelijk dat het beestje nog geen jaar oud was toen het stierf, omdat er in het beenderweefsel nog geen sporen te zien waren van jaarringen.

Opmerkelijk was dat het diertje al voor zijn eerste verjaardag sporen vertoonde van de lange holle buis die volwassen exemplaren bovenop hun kop droegen en waarvan wetenschappers vermoeden dat het gebruikt werd voor communicatie. Uit eerdere studies was gebleken dat verwante dinosurussen pas hun kammen kregen wanneer ze half volgroeid waren. (ev)